Dvojezični Vrtec Jožefa Košiča Gornji Senik

Cerkvena pot 5, 9985 Gornji Senik

Kontaktna oseba: Andreja Serdt Maučec

Dvojezični Vrtec Gornji Senik, se nahaja na najzahodnejšem ozemlju na Madžarskem, ki ga zaobjemata slovenska in avstrijska meja. Pomen imena Senik je na podlagi nemške besede zemming in slovenske besede senik podstrešje za seno ali zelnik.

Z otroki v vrtcu se pogovarjajo dvojezično – slovensko in madžarsko. Vrtec obiskuje 20 otrok od tretjega do šestega leta starosti. V Mrežo gozdnih vrtcev in šol se vključujejo s 1.9.2020.

Vrtec leži v pokrajini, ki se imenuje Porabje, na katerem delu so bili njihovi predniki slovenske narodnosti in so uporabljali le slovensko besedo, nato pa so se sčasoma učili tudi madžarščino. Žal pa v današnjem času slovenščina počasi izgublja vlogo materinščine, saj so starši otrok v vrtcu večinoma Madžari. Otroci se tako učijo slovenščino večinoma kot njim tuji jezik, torej predvsem v vrtcu in osnovni šoli.

Njihove smernice, ki jih želijo razvijati z otroki v Mreži vrtcev in šol s pomočjo gozdne pedagogike so naslednje:

–              Učenje in spoznavanje slovenskega jezika v gozdu preko gozdne pedagogike.

–              Razvijanje slovenskega jezika preko spoznavanja narave in dejavnosti v gozdu.

–              Razvijanje odgovornosti pri skrbi za svojo zemljo.

–              Vzgoja za vesel in spoštljiv odnos do sveta in narave.

–              Razvijanje sposobnosti za občudovanje narave.

–              Pristno veselje ob stiku z naravo.

–              Spodbujanje raziskovalne žilice v naravi.

–              Opazovanje narave in sprememb v njej.

–              Rokovanje z naravnimi materiali iz gozda.

–              Razvijanje gibanja v naravi.

–              Razvijanje ustvarjalnosti z materiali, ki jih najdemo v naravi.

–              Povezava gozdne pedagogike z vsemi področji kurikula v vrtcu.

Njihovo glavno vodilo gozdne pedagogike bo spodbujanje rabe slovenske besede in razvijanje slovenščine pri otrocih v vrtcu skozi spoznavanje in opazovanje narave.

V Vrtcu Gornji Senik imajo veliko možnosti za raziskovanje narave. Okoli Vrtca se razprostira neokrnjeni gozd, ki ima zelo slikovito lego in je kot del naravnega parka Őrség na posebej varovanem območju. Ravno na tem območju je posebej zaščitena naravna jelka, ki jo lahko najdemo le na tem delu Madžarske – v Porabju. Skozi dolino naravnega parka vodi turistična pot do Tromejnika, kjer se lahko ob posebnih priložnostih srečajo pripadniki treh narodov. V naravnem parku lahko najdemo najrazličnejše rastline, ki so prav tako zaščitene.

PRVI JESENSKI OBISK GOZDA

»V toplem  mesecu septembru smo se prvič skupaj podali v gozd. Pot nas je vodila  po Grebenjšnjeku naprej v gozd in ob vsakem koraku smo lahko občudovali čudovito naravo. Najprej smo začutili prijeten hlad v gozdu in svežino zraka. Na mehkih gozdnih tleh smo občudovali ciklame z vijoličastimi cvetovi. Nato smo lahko opazili več vrst gob, polžjih hišic, zlomljena ptičja jajca, visoke jelke in mogočne hraste,  stopinje jelenov in srn ter velika mravljišča črnih mravelj. Ob potoku stoji mogočen hrast, ki smo si ga izbrali za »naše drevo«. To drevo bomo opazovali vsakokrat, ko nas bo pot zapeljala tam mimo. Tako bomo lahko spremljali dogajanja na drevesu in okoli njega v vseh letnih časih. Nabrali smo tudi nekaj žirov in želodov ter jih odnesli v vrtec.«

JESENSKO DOGAJANJE

Lepega in toplega dopoldneva smo se vzgojiteljice in otroci odpravili iskat divje kostanje. V vrtec smo se vrnili zelo veseli, saj smo jih nabrali polno košaro. Iz divjih kostanjev smo nato napravili zanimive izdelke različnih živali in sadežev, ki zorijo jeseni. S kostanji smo tudi telovadili, jih skrivali, preštevali ter iz njih sestavljali najrazličnejše oblike.

Vzg. Andreja  iz Vrtca Gornji Senik  v Porabju

IGRA Z LISTJEM

Lep sončen jesenski dopoldan smo preživeli na prostem.  Otroci so nadvse uživali v igri z odpadlim listjem v bližini parka. Kot so sami povedali, se jim je zdelo najbolj zabavno »prešanje« oziroma stiskanje jesenskega listja.

Zapisala: Andreja Serdt Maučec

 

JANUAR 2021

Nekega lepega sončnega, a tudi nekoliko hladnega januarskega dne smo se z zanimanjem podali v gozd, da bi si tam ogledali »naše drevo hrast«. Ko smo prispeli do drevesa, smo ob pogledu na njegovo krošnjo opazili, da je izgubilo vse listje. Naše drevo je kraljevalo tam sredi gozda in krasile so ga mogočne in velike veje. Na tleh je ležalo le malo listja, ki ga veter ni uspel odpihniti drugam ter nekaj rjavih želodov, ki so jih že obglodale nekatere živali. Tam smo si tudi malo odpočili in med našim počitkom opazovali ptice. Nato smo se še malo igrali z vejami, storži ter kamenjem. Svež in hladen zrak, ki nam je vsem sicer dobro del, pa nas je spominjal na to, da zime še ni konec.

Zapisala: Andreja  Serdt Maučec

POMLAD 2021

Narava se je že prebudila v pomlad. Nekatera drevesa so pognala popke, druga so se že razcvetela, zato  smo se odločili, da si ogledamo naše drevo hrast, ki ga opazujemo v vsakem letnem času. Na poti do drevesa smo srečali hitre majhne delavke, ki so marljivo prinašale na svoje mravljišče smrekove iglice, da bi si zgradile svoj novi dom. Ko smo prispeli do našega hrasta, smo bili nekoliko presenečeni, saj drevo še ni ozelenelo. Sklenili smo, da se vrnemo čez nekaj tednov in si ga takrat zopet ogledamo.

Pomlad nas vselej vzpodbudi k temu, da se z veseljem lotimo dela na vrtu in zasadimo vrtnine. Tako smo tudi v vrtcu skupaj spoznavali vrt in vse, kar k njemu spada, to je orodja, ki jih potrebujemo za delo na vrtu, vrtnine, njegove prebivalce- majhne živali, cvetlice okoli vrta, trato itd. Otroci so bili najbolj veseli, ko so tudi sami  lahko v zemljo posejali semena. Tako bodo sedaj v vrtcu lahko spremljali ter natančneje opazovali rast rastlin.

 Zapisala: Andreja Serdt Maučec