OŠ Gustava Šiliha Laporje, Vrtec Laporje

Laporje 31, 2318 Laporje

Kontaktna oseba: Ana Črešnar

Vrtec Laporje se nahaja v okolici, bogati z naravno in kulturno dediščino. Bližnji gozdovi, travniki in polja so bogato učno okolje, kjer lahko interdisciplinarno izvajajo vseh šest področij kurikula. Gozd je za otroke privlačen predvsem zaradi svoje skrivnostnosti in čarobnosti, ki se z letnimi časi spreminja, ter zaradi številnih gibalnih ovir, ki pogosto postanejo pravi gibalni izzivi.

V jesenskem času opazujejo in raziskujejo gozdna tla, nabirajo zemljo, lubje, listje, mah, storže, plodove, jih primerjajo in tipajo. Iščejo pajkove mreže in druga bivališča živali, pri čemer pazijo, da jih ne poškodujejo. Prisluhnejo zvokom, zaznavajo vonjave, občutijo veter, sonce…Skušajo biti neslišni, včasih pa si dovolijo biti tudi razigrani.

V zimskem času opazujejo gola drevesa, iščejo živa bitja, opazujejo sledi in jih med seboj primerjajo. Pogovarjajo se o uporabi lesa za kurjavo. Obiski gozda so pozimi morda nekoliko krajši kot sicer, saj so njihovi noski in lička občasno od mraza čisto rdeči.

Pomladi spremljajo prebujanje narave. Brsti so iz dneva v dan večji, različne vrste dreves se prebujajo različno hitro. Suhe in odlomljene veje uporabijo za igro in izdelavo lutk. Ob srečanju z odpadki se pogovarjamo o pomenu ohranjanja čistega okolja.

Poleti jim gozd nudi prijetno hladno okolje in zaščito pred UV sevanjem. V gozdu prisluhnejo pravljicam, ki jih nato uprizorijo. Seveda pa v gozdu nastajajo tudi naše zgodbe, ki jih nato pripovedujemo svojim vrstnikom.

Gozd jim s pomočjo doživljajske pedagogike omogoča, da poskrbimo za celostni razvoj naših otrok. Možnosti je ogromno, izberejo pa tiste, ki omogočajo čim več ustvarjalnosti in raziskovanja, to pa je tudi vzrok, da so se tri skupine Mehurčki, Sončki in Lunice vključile v Mrež gozdnih vrtcev.