Vrtec Železniki

Otoki 13, 4228 Železniki

Kontaktna oseba: Vanja Kofler

V Vrtcu Železniki imajo veliko srečo, saj imajo gozd praktično na dosegu roke, zato se že vrsto let z otroki vseh starosti, vsaj enkrat tedensko odpravijo tja, kjer se igrajo in raziskujejo. Dejavnosti, ki potekajo v gozdu, so načrtovane že v začetku šolskega leta in so del letnega delovnega načrta. Ideje črpajo iz lastnih izkušenj, primerov dobrih praks in različne literature. Tako so v preteklih šolskih letih obiskovali in opazovali gozd v vseh letnih časih, nabirali so jesensko listje in ga uporabljali pri različnih likovnih tehnikah, ga razvrščali, šteli, uporabljali pri gibalnih dejavnostih ter z njim okraševali vrtec. Okušali so jesenske plodove, spoznavali drevesne vrste in gozdne talne živali ter gradili hišice za gozdne živali, da bi lažje preživele zimo. Ob spremstvu gozdarja so se v različnih letnih časih sprehajali po gozdni učni poti Kres, obiskovali lovske družine na njihovem območju, izvedli orientacijske pohode, nabirali smrekove vršičke in zdravilne rastline.

Nad dejavnostmi so otroci navdušeni in radi sodelujejo. Ker jim trenutne razmere narekujejo čim več gibanja v naravi, je danes gozdna pedagogika še bolj dobrodošla. Tega se zavedajo tudi straši otrok in jih pri pedagoškem delu podpirajo.

V prihodnosti bodo nadaljevali z igro in izvajanjem dejavnosti v gozdu, ustvarili bodo pravo gozdno igralnico, ter se v gozd odpravili vsak teden.