Vrtec Železniki

Otoki 13, 4228 Železniki

Kontaktna oseba: Vanja Kofler

V Vrtcu Železniki imajo veliko srečo, saj imajo gozd praktično na dosegu roke, zato se že vrsto let z otroki vseh starosti, vsaj enkrat tedensko odpravijo tja, kjer se igrajo in raziskujejo. Dejavnosti, ki potekajo v gozdu, so načrtovane že v začetku šolskega leta in so del letnega delovnega načrta. Ideje črpajo iz lastnih izkušenj, primerov dobrih praks in različne literature. Tako so v preteklih šolskih letih obiskovali in opazovali gozd v vseh letnih časih, nabirali so jesensko listje in ga uporabljali pri različnih likovnih tehnikah, ga razvrščali, šteli, uporabljali pri gibalnih dejavnostih ter z njim okraševali vrtec. Okušali so jesenske plodove, spoznavali drevesne vrste in gozdne talne živali ter gradili hišice za gozdne živali, da bi lažje preživele zimo. Ob spremstvu gozdarja so se v različnih letnih časih sprehajali po gozdni učni poti Kres, obiskovali lovske družine na njihovem območju, izvedli orientacijske pohode, nabirali smrekove vršičke in zdravilne rastline.

Nad dejavnostmi so otroci navdušeni in radi sodelujejo. Ker jim trenutne razmere narekujejo čim več gibanja v naravi, je danes gozdna pedagogika še bolj dobrodošla. Tega se zavedajo tudi straši otrok in jih pri pedagoškem delu podpirajo.

V prihodnosti bodo nadaljevali z igro in izvajanjem dejavnosti v gozdu, ustvarili bodo pravo gozdno igralnico, ter se v gozd odpravili vsak teden.

Gozdni vrtec Železniki v šolskem letu 2020/21

Začetek letošnjega šolskega leta je bil v našem vrtcu zelo aktiven. Izkoristili smo prelepo jesen in skoraj vsak dan uživali v gozdu. Tam smo se igrali, se sprehajali, se udeležili orientacijskega pohoda z gozdno tematiko. V skupini Metuljčki in Žabice smo pripravili tudi orientacijski sprehod za otroke iz mlajših skupin. Otroci iz skupine Metuljčki so si ogledali postopek spravila lesa, spoznavali orodje, ki ga pri tem potrebujemo ter pri tem tudi pomagali. Otrokom iz sosednje skupine so pripravili škatlo presenečenja, v kateri so se skrivali predmeti, ki so jih našli v gozdu. Predmete so otipali in jih nato poiskali v gozdu. Otroci iz skupine Žabic pa so nabirali drevesne liste, spoznavali, kateremu drevesu pripadajo, nato pa so jih posušili in iz njih izdelali različne izdelke. Izdelovali so tudi lesene avtomobilčke. Včasih pa se otroci in vzgojiteljice preprosto odpravijo le na sprehod ali spontano igro, ki pa se skoraj vedno spremeni v pravo raziskovanje. Tako so otroci iz skupine Metuljčki našli ptičje pero ter ga odnesli s seboj v vrtec, kjer so preko knjig raziskovali, kateri ptici pripada. Večkrat smo se odpravili na isto lokacijo v gozdu in tam ustvarili pravo gozdno igralnico, ki otrokom nudi plezanje po vzpetini s pomočjo vrvi, hoja po hlodih, skakanje po skakalnicah, zibanje na vejah, grajenje hišic, itd. Vsekakor nam v gozdu ni nikoli dolgčas in tja se radi vračamo.

ZIMSKA DOŽIVETJA V GOZDU

Otroci iz vrtca Železniki so s svojimi vzgojiteljicami tudi pozimi redno obiskovali gozd in izvajali gozdno pedagogiko. Tokrat nam je gozd nudil zanimive izkušnje in doživetja. Hodili smo po snegu, ledu, zmrznjeni zemlji in travi. Se dričali po zasneženih strminah, igrali v sneženem gradu, se kotalili po bregu in uživali v zimskih radostih. Opazili smo tudi živalske sledi, jih primerjali s svojimi, jih zasledovali in ugotavljali, kateri živali pripadajo. Če nam vreme res ni dopuščalo obiska gozda, smo se prepustili branju gozdnih pravljic v bralnem kotičku »Gozdičku«.

Ko je sneg skopnel, smo pričeli z urejanjem gozdne igralnice. Najprej smo jo očistili, nato pa izdelali kar dve gugalnici, vrv za plezanje ter čisto pravo lestev za vzpenjanje po strmini. Včasih pa smo za guganje uporabili kar drevesno vejo. Poleg tega smo živalim gradili bivališča ter jih napolnili z gozdnimi plodovi. Opazili smo, da želodom že poganjajo korenine.

Ker domišljija ne pozna meja, nam gozd nudi številne možnosti za igro. Izdelali smo ognjišče, lestev in celo most, nato pa uživali v igri.

Spoznali smo, da ljudem in živalim gozd veliko ponuja. Živalim nudi zavetje in hrano, ljudem pa različne naravne materiale in plodove. Vse smo natančno fotografirali, nato pa v igralnici izdelali plakat.

Komaj čakamo, da se spet vrnemo tja, kjer nas ta čudežni kraj vsakič znova preseneti in nam nudi nova doživetja in izkušnje.